Ratamestarin lausunto

Jämi Suunnistusmaraton 2023

Jämi Suunnistusmaratonin ratasuunnittelussa on pyritty noudattamaan edellisvuosilta opittuja hyviä käytäntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että radat kulkevat hyväkulkuisessa ja nautinnollisessa kangasmaastossa, ja ratapituudet on säilytetty ennallaan – riittävän pitkinä, mutta kuitenkin lähtökohtaisesti mukavuusalueella. Tänä vuonna kilpaillaan pääosin Jämin länsipuoleisessa maastonosassa, jossa korkeuserot ovat melko vähäisiä, ja vasta ratojen loppuosalla noustaan ihailemaan maisemia Niiniharjulta, mikäli maitohapot eivät häiritse maisemien ihailua.

Viimevuotiseen tapaan Jarmo Pikkarainen on päivittänyt kilpailumaaston kartan kesän ja syksyn aikana perinpohjaisesti. Kulku-urien ja kasvillisuuden muutokset sekä uusi kartoittaja ovat saaneet maaston tuntumaan tuoreelta myös kokeneemman Jäminkävijän silmin. Kesällä suunnitellut radat saivat syyskuun lopulla vielä pienen uuden mausteen, kun rastipukkeja vietäessä maastossa törmättiin kahteen eri metsäkoneeseen. Pienillä ratamuutoksilla radat siirrettiin niin, että kilpailussa tuoreen metsänharvennuksen risut eivät häiritse etenemistä. Viimeiset päivitykset karttaan tehdään noin viikko ennen kilpailua.

Radat ovat tänä vuonna varsin runsasrastisia. Radoilla on salmiakkihajontaa, ja eri sarjojen välillä radat kulkevat usein samaan suuntaan, mutta eri rastipisteisiin. Näin yhteislähdössä pääsee maistamaan samaa tunnelmaa kuin hajonnallisilla viestiradoilla.

Vaihtelevuutta radoille on pyritty tarjoamaan rytmittämällä rastivälejä lyhyisiin ja pidempiin sekä tarjoamaan myös rasteja, joiden rastinotossa näkyvyys on rajoitetumpi, kuitenkin niin, että rastit eivät ole tuurilla löydettäviä bingorasteja. Maastossa on hyvin runsas polkuverkosto. Osalla radoista tiivis polkuverkosto voi jopa luoda lisähaastetta suunnistamiseen, ja toisaalta kaikista nuorimpien radoilla tarjoaa hyvän tuen suunnistamiseen. Myös suoraviivaisesta suunnistamisesta poikkeavia reitinvalintavaihtoehtoja on radoille pyritty tekemään, huolimatta maaston hyväkulkuisuudesta.

Maastossa on kolme juomapistettä, joista osa on rasteilla ja merkitty siten vain rastimääritteisiin. Maastossa olevat juomapisteet on merkitty karttaan juomapisteen symbolilla. Pidemmät radat käyvät näissä juomapisteissä useampaan kertaan, joten kilpailusta suoriutuminen ei vaadi omien juomien kantamista.

Ratamestariryhmä toivottaa nautinnollista suunnistusmaratonia.

Vesa Taanila, Jukka Pohjonen ja Tapani Jokela

 

Alla esimerkki salmiakkihajonnasta: