Valtonen ja Heittola pääsarjojen ykköset

Luukas Valtonen voitti Jämi Suunnistusmaratonin miesten kilpailun. Kuva: Ilkka Metsälä.

Jämi Suunnistusmaratonin pääsarjat keräsivät jälleen kasaan myös kovia kansallisen tason menijöitä.

Naisten pääsarjassa 18 kilometrin radan nopein oli Rastikarhujen Suvi Heittola kahden ja puolen minuutin erolla Espoon Suunnan Liisa Nokelaiseen. Kolmanneksi suunnistanut Rasti-Jussien Miisa Mantere tuli maaliin kolme minuuttia Heittolan takana.

– Tein alusta asti omaa työtä, mutta en tietenkään ihan tarkkaan tiennyt tilannetta. Ensimmäisten perhoshajontojen jälkeen näin, että olen edellä, eikä sen jälkeen muita näkynyt, Heittola kertoi kilpailustaan.

Heittola ei pidä erikoispitkiä matkoja omana vahvuutenaan, mutta Jämin helppokulkuiset maastot madaltavat kynnystä suunnistaa pitkiäkin matkoja.

– Jämin maastot ovat sen verran mukavia, että täällä on mukava haastaa itsensä kauden päätteeksi. Ehkä vielä jossain vaiheessa uskallan lähteä myös erikoispitkän matkan SM-kilpailuun.

Miesten 25 kilometrin radalla Helsingin Suunnistajien Luukas Valtonen eteni alkumatkan yhdessä OK77:n Hannes Holmbackin kanssa. Puolenvälin kieppeillä Holmback alkoi jäädä Valtosen vauhdista ja maaliin Valtonen ehti 2.37 ennen Holmbackia.

Voitto oli Valtoselle jo neljäs peräkkäinen. Jämin kilpailu on Helsingin Suunnistajan miehen mieleen.

– Mielestäni Suomessa pitäisi olla enemmänkin tällaisia kilpailuja vastaavissa maastoissa. Tuntuu, että nykyään ainakin pääsarjojen kilpailussa radat viedään ikäviin maastoihin. Tällainen kangasmaasto on virkistävää vaihtelua, kun maastopohja on lähes koko ajan todella hyvää. Suunnistuksellisesti tämä ei ole ehkä kaikkein mielenkiintoisinta, mutta hyväkulkuisessa metsässä juokseminen on todella hauskaa, Valtonen totesi.

Miesten kilpailun kolmas oli Suunta Jyväskylän Jonne Pitkänen.

Kilpailu oli samalla Satakunnan ja Hämeen alueen AM-kilpailu erikoispitkillä matkoilla. Naisissa Heittola oli Satakunnan aluemestari. Hopeaa otti saman seuran Salla Saarijärvi. Pronssi meni Rasti-Lukon Liisi Hentoselle. Hämeen AM-kilpailussa Tampereen Pyrintö otti kolmoisvoiton kärkikolmikon ollessa Milla Hirvonen, Sofia Pellonperä ja Salla Pitkänen.

Miesten kärkikolmikko Satakunnan puolella oli Kimmo Mieskoski (Rasti-Lukko), Mika Nurmo (Punkalaitumen Kunto) ja Jeremia Hintsala (Rauman Työväen Urheilijat). Hämeen mitalistit olivat Aki Ylitalo (Hauhon Sisu), Vili Sipilä (Tampereen Pyrintö) ja Samuel Hyyppä (Tampereen Pyrintö).

 

 

 

 

 

Lue myös

Suunnistusmaratonin kuvat esillä.
24.10.2023
Jämi Suunnistusmaraton vietiin läpi viileässä, mutta tyynessä kelissä.
22.10.2023
Pääsarjoissa on GPS-seuranta.
21.10.2023